Web Analytics Made Easy - Statcounter

ملاک مهم ارزش‌سنجی زیارت، روح زیارت و معرفت زائر است. به همین خاطر برای زیارت امام رضا (ع) درجات و مراتب متفاوتی از ثواب قرار داده شده است.

به گزارش قدس آنلاین ، هر کس حتی برای یک بار، صفا و حال و هوای زیارت یکی از معصومین علیهم‌السلام را چشیده باشد دلباخته زیارت می‌شود و دوست دارد هرقدر هم که راهش دور باشد حداقل سالی یکبار همان حال و هوا را تجربه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیعیان، بی‌جهت این قدر مشتاق زیارت نیستند؛ چراکه می‌دانند برکات دنیوی و اخروی فراوانی در زیارت نهفته است و بارها آن را تجربه کرده‌اند یا به چشم دیده‌اند و چه صفایی دارد زیارت امام رضا (ع) که ولیّ نعمت همه به ویژه ما ایرانی‌ها است.

اما با شیوع کرونا و لزوم پرهیز از تجمعات، زیارت از نزدیک امام رضا علیه‌السلام نیز به راحتی آنچه در گذشته بوده است مقدور نیست و سؤال مشتاقان زیارت امام رضا علیه‌السلام این است که چگونه می‌توان این خلأ را پوشش داد و از برکات و ثواب‌های فراوان زیارت امام رضا علیه‌السلام همانند زیارت از نزدیک بهره برد؟ البته این سؤال قبل از این نیز مطرح بوده، زیرا ائمه معصومین علیهم‌السلام نور هدایت‌اند و ارتباط با آنها هر چه بیشتر باشد بهتر است اما طبیعی است که انسان همیشه نمی‌تواند به زیارت آنها از نزدیک نائل شود و راه‌حل آن در این است که از دور با ایشان ارتباط برقرار کند.

حضور معنوی زائر نزد معصوم علیه‌السلام
زیارت ماهیتی معنوی و غیر مادی دارد، از این رو کسانی حقیقت آن را به دست آورده و درک می‌کنند که ارتباط قلبی و معنوی قوی‌تری با امام معصوم برقرار کنند و در واقع حضور روحی و معنوی جدی‌تری نزد امام علیه‌السلام داشته باشند. بر این اساس چه بسیارند افرادی که در کنار ضریح مطهرند اما اصلاً حضور معنوی در نزد امام ندارند یا به اندازه برخی دیگر که دورتر از حرم مطهرند ارتباط روحی با امام علیه‌السلام برقرار نکرده‌اند.

این مسئله در تمام عبادات و حتی ایمان نیز مطرح می‌شود. به عبارت دیگر، گرچه ظاهر بسیاری از کارها عبادی است اما آنچه موجب قبولی آنها می‌شود ارتباط قلبی، نیت و حضور قلب در آنهاست. با این وصف، می‌توان قلب و روح را به محضر امام رضا علیه‌السلام شرفیاب کرد در حالی که ممکن است صدها یا حتی هزاران کیلومتر از مرقدش دور باشیم.
بنابراین، ملاک مهم ارزش سنجی زیارت، روح زیارت و معرفت زائر است. به همین خاطر است که برای زیارت امام رضا علیه‌السلام درجات و مراتب متفاوتی از ثواب قرار داده شده است؛ یعنی هر چه معرفت بیشتر، ثواب نیز بیشتر! چنان‌که برای زیارت امام رضا علیه‌السلام ثواب‌هایی معادل 70 حج، هزار حج تا یک میلیون حج مقبول و بیشتر از آن نقل شده است. [1]

فیض همیشگی معصوم و نیاز همیشگی ما
امامان چه در زمان حیات و چه پس از رحلتشان از این دنیا، سرچشمه همه خوبی‌ها و بهترین منبع برای رشد و تعالی به سوی کمال و هدایت‌اند و زیارت، بهترین راه برای استفاده از فیض الهی آنان است چنان که امام صادق علیه‌السلام می‌فرمایند: «مَنْ زَارَنَا فِی مَمَاتِنَا فَکَأَنَّمَا زَارَنَا فِی مَحْیَانَا؛ [2] کسی که در زمان مرگ ما، قبرهای ما را زیارت کند، مانند کسی است که در زمان حیاتمان ما را زیارت کند.» از این رو، هدف زائر آن است که از طریق ارتباط با امام معصوم، راه خود را به سوی کمال و تعالی هموار کند.

حال سؤال اینجاست که اگر فرصت زیارت از نزدیک میسر نشود مثل شرایط فعلی شیوع کرونا یا مثل زیارت امام زمان عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه که در غیبت به سر می‌برند، در این صورت از چه راهی باید از فیض حضور در محضرشان بهره بریم؟ پاسخ روشن است؛ معصومین علیهم‌السلام در هر کجای دنیا که باشیم قابل دسترسی‌اند؛ زیرا آنها حجت خدا بر خلق و واسطه فیض الهی‌اند، از این‌رو باید در هر حال و شرایطی در دسترس باشند و هستند، چنان‌که در مورد ایشان می‌خوانیم: «اللَّهُمَّ إِنِّی أَعْتَقِدُ حُرْمَةَ صَاحِبِ هَذَا الْمَشْهَدِ الشَّرِیفِ فِی غَیْبَتِهِ، کَمَا أَعْتَقِدُهَا فِی حَضْرَتِهِ؛ [3] خدایا من حرمت صاحب این زیارتگاه را در غیابش همانند حضورش باور دارم.»

از هر جا و در هر حالی که باشیم می‌توانیم با عرض ارادتی صمیمی و با حضور قلب به هر اندازه که می‌خواهیم کام تشنه جانمان را از زلال زیارت سیراب کنیم و همزمان از آثار و برکات زیارت از راه دور بهره‌مند شویم؛ چنان‌که امام صادق علیه‌السلام می‌فرمایند: «إِذَا بَعُدَتْ بِأَحَدِکُمُ الشُّقَّةُ وَ نَأَتْ بِهِ الدَّارُ فَلْیَعْلُ أَعْلَی مَنْزِلِهِ وَ لْیُصَلِّ رَکْعَتَیْنِ وَ لْیُومِ بِالسَّلَامِ إِلَی قُبُورِنَا فَإِنَّ ذَلِکَ یَصِلُ إِلَیْنَا؛ [4] هرگاه مسافت و راه بر یکی از شما دور بود (و نتوانست خود را به قبور ما برساند) پس بر بام خانه خود برود و دو رکعت نماز به‌جای آورد و با اشاره به سوی قبر ما بر ما سلام فرستد، پس به راستی که آن سلام به ما خواهد رسید.»

آثار زیارت از راه دور
با توجه به انعطاف‌پذیری گسترده زیارت از راه دور از نظر زمان و مکان و شرایط، می‌تواند به عنوان فرصتی فوق‌العاده تربیتی مورد استفاده قرار گیرد. آوردن صفا و معنویت ارتباط با معصومین علیهم‌السلام در محیط خانه، انس اهل خانه به خصوص فرزندان با زیارت، تقویت باورهای دینی، انسجام بین افراد خانواده از جمله برکات فراوان زیارت از راه دور به شمار می‌روند. امام رضا علیه‌السلام و دیگر معصومین علیهم‌السلام سلام ما را چه از راه دور باشد و چه از راه نزدیک می‌شنوند و جواب سلاممان را می‌دهند؛ چنان‌که در إذن دخول برای زیارت مرقد شریف اهل‌بیت علیهم‌السلام می‌خوانیم: «وَ أَعْلَمُ أَنَّ رَسُولَکَ وَ خُلَفَاءَکَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ، أَحْیَاءٌ عِنْدَکَ یُرْزَقُونَ، یَرَوْنَ مَقَامِی، وَ یَسْمَعُونَ کَلامِی، وَ یَرُدُّونَ سَلامِی‏ [5] و می‌دانم که رسولت و جانشینانت همواره زنده‌اند و نزد تو روزی می‌خورند، محل ایستادنم را می‌بینند و سخنم را می‌شنوند و به سلامم پاسخ می‌دهند.» ائمه اطهار علیهم‌السلام پاسخ سلام ما را در حالی که شاید در خانه‌ایم می‌دهند و آن پاسخ، همانند چراغی، محل زندگی و دل‌های اهل خانه را روشن می‌کند.
* حجت‌الاسلام محسن رفیعی استاد حوزه علمیه قم
---------------------------------
پی‌نوشت:
[1] کلینی، محمد بن یعقوب؛ الکافی (ط- الإسلامیة)، ناشر: دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407 ق، ج 4، بَابُ فَضْلِ زِیَارَةِ أَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا علیه‌السلام.
[2] مفید، محمد بن محمد؛ کتاب المزار- مناسک المزار (للمفید)، ناشر: کنگره جهانی هزاره شیخ مفید- رحمة الله علیه‏، قم، 1413 ق، ص 201.‏
[3] کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی؛ المصباح للکفعمی (جنة الأمان الواقیة)، ناشر: دار الرضی( زاهدی)، قم، 1405 ق، ص 473.
[4] کلینی، محمد بن یعقوب؛ الکافی (ط- الإسلامیة)، ناشر: دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407 ق، ج 4، ص 587، ح 1.
[5] کفعمی، ابراهیم بن علی عاملی؛ المصباح للکفعمی (جنة الأمان الواقیة)، ناشر: دار الرضی( زاهدی)، قم، 1405 ق، ص 473.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: امام رضا ع چهارشنبه های امام رضایی زیارت امام رضا علیه السلام معصومین علیهم السلام زیارت از راه دور زیارت امام رضا ع ا علیه السلام برای زیارت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۱۱۵۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری نخستین جشنواره "فیلم رضوان" نوآوری این دوره از جشنواره امام رضا (ع) است

جلسه دبیران و مدیران بیست‌ویکمین دوره جشنواره امام رضا (ع) پیش از ظهر امروز (۸ اردیبهشت) با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل این وزارتخانه برگزار شد. تبادل نظر درباره رویکرد‌های آتی جشنواره و ارائه گزارشی از فعالیت‌های انجام‌شده از محور‌های این جلسه بود.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سیدمحمد هاشمی رئیس هیئت مدیره بنیاد و جانشین وزیر فرهنگ با تشکر از عوامل و برگزار کنندگان این دوره از جشنواره امام رضا (ع) گفت: در دوره جدید می‌خواستیم که در این دوره از جشنواره به سمت تخصصی شدن پیش رویم، نکته دیگر استفاده از چهره‌های تراز اول ملی در این عرصه بود که در رأس این اقدام، حضور آقای قائمیان بود که فراتر از حد تصور اهتمام ویژه به کار نشان دادند.

وی ادامه داد: موضوع افزودن رویکرد آموزشی به این جشنواره هم امسال صورت گرفته و در این دوره به این هدف نزدیک‌تر شدیم.

جانشین وزیر فرهنگ گفت: اولین جشنواره بین‌المللی فیلم دینی رضوان که آبان ماه اختتامیه آن برگزار می‌شود، از اقدامات ویژه این دوره بود که امیدواریم بتوانیم با این بخش ادای دینی داشته باشیم؛ از این بخش جشنواره می‌توان به عنوان نوآوری دوره اخیر یاد کرد.

هاشمی گفت: پیگیری خروجی‌های جشنواره از فراخوان و داوری تا خروجی مورد تاکید بوده تا مردم با موضوعات امام رضا (ع)، سبد محصولات فرهنگی مرتبط در این زمینه را مشاهده کنند.

جانشین وزیر فرهنگ با اشاره به کاهش تعداد جشنواره‌ها گفت: کاهش تعداد جشنواره‌ها باعث کمرنگ شدن بخش‌های استانی و روستایی نشده و پیرنگ این جشنواره در این بخش‌ها به خوبی پیگیری و عملیاتی شده و دامنه‌های کار در روستا‌ها قابل مشاهده است.

لمس واژه مردمی‌سازی جشنواره‌ها در آیین جشنواره روستایی و عشایری رضوی

فرهاد قائمیان مدیر بیست‌ویکمین دوره جشنواره بین‌المللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) با اشاره به حضورش در اختتامیه جشنواره روستایی و عشایری رضوی گفت: اتفاق بی‌نظیری که در جشنواره روستایی و عشایری رضوی رخ داد، همکاری مردم روستا در راستای برگزاری این جشنواره بود و مردم روستا از منازل تا وسایل نقلیه خود را در اختیار گذاشته بودند و واژه مردمی کردن جشنواره‌ها در این اختتامیه به درستی قابل مشاهده بود.

مدیر بیست‌ویکمین دوره جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) در ادامه با تشریح بخش‌های مختلف این دوره از جشنواره گفت: سعی کردیم تمام بخش‌ها بین مردم انجام شود و کلیدواژه مردمی سازی به صورت عملی قابل مشاهده باشد.

وی در پایان با اشاره به بخش فیلم جشنواره نیز گفت: در این بخش، با فیلم رضوان و با مسئولیت محمدحسین لطیفی، سعی کردیم یک فیلم سینمایی با فرهنگ رضوی و با فیلمنامه‌ای با عنوان «از عشق آباد تا عشق آباد» برای سال آینده تهیه شود و در این زمینه تقاضای همکاری و مساعدت از وزارت فرهنگ دارم.

ارتقاء کمی و کیفی آثار در این دوره جشنواره

سعید زمانی مدیرعامل بیست‌ویکمین دوره جشنواره بین‌المللی و فرهنگی امام رضا (ع) نیز در ادامه این جلسه گفت: آغاز به کار جشنواره‌ها از آذر ماه انجام شده و مجموعه اقدامات این دوره جشنواره با ارتقاء کمی و کیفی همراه بوده است.

وی با تشریح بخش‌های مختلف این دوره از جشنواره و معرفی دبیران مربوطه ادامه داد: امسال جشنواره سرود برای اولین بار در حال برگزاری است و در بخش روستایی در قواره ملی این جشنواره شکل جدی و خوبی را به خود گرفته است. این دوره از جشنواره فیلم رضوان، با حضور محمدحسین لطیفی انجام می‌شود.

پیگیری بسط و گسترش آثار تولیدی در این دوره از جشنواره

اتابک نادری دبیر بخش تئاتر جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) نیز در این جلسه گفت: بسط و گسترش خروجی این جشنواره مورد تاکید و پیگیری است.

وی افزود: در این دوره بیش از ۲۳ اثر را به اجرا رساندیم که نمایش آثار در راستای گسترش فرهنگ نمایش در کشور صورت می‌گیرد.

برگزاری اولین کنگره شعر آیینی کودک و نوجوان در مشهد

احمد میرزاده دبیر بخش کودک و نوجوان شعر جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) با توضیحاتی درباره برگزاری چهار جشنواره در همین زمینه گفت: بخش ویژه امسال توصیف شاعرانه از معین الضعفا است.

وی ادامه داد: امسال بیش از ۲ هزار اثر در بخش بزرگسال دریافت و آثاری از کشور‌های مختلف از جمله کشور‌های اروپایی به دبیرخانه ارسال شده است.

میرزاده در پایان به برگزاری محافل شعر کودک و نوجوان در مناطق مختلف اشاره کرد و گفت: اولین کنگره شعر آیینی کودک و نوجوان در مشهد برگزار خواهد شد.

جشنواره امام رضا (ع) سرمایه عظیم است/ توجه به موضوع فلسطین و غزه

مهدی بابایی مجرد به نمایندگی از دبیران بخش هنر‌های تجسمی با اشاره به بخش‌های مختلف هنر‌های تجسمی گفت: جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) یک سرمایه عظیم در عصر انقلاب اسلامی است، در موضوع جشنواره‌های تجسمی ناظر به مسائل روز و موضوعات مرتبط با فلسطین مورد توجه قرار گرفته است.

وی ادامه داد: در بخش خوشنویسی به بخش بانوان در این دوره توجه ویژه شده است.

ترویج آثار تولیدی در راستای اهداف متعالی انسانی

رسول اولیا زاده دبیر بخش عکس جشنواره بین‌المللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) در ادامه جلسه گفت: رویکرد ما در جشنواره‌ها باید هدایت انسان از مقام نباتی به مقام انسانی باشد. آثار ما اگر بتواند باعث پرواز روح مخاطب و زیارت روحانی بشود اثری ارزشمند است.

توجه به خروجی ماندگار و عملی در آثار تولیدی جشنواره

احمد صدری دبیر بخش آوا‌ها و نما‌های جشنواره در ادامه این جلسه گفت: در این دوره با توجه به سیاست گذاری برای گسترش این بخش بین مردم، تصمیم بر این شد تا برگزاری آن در مناطق مختلف اتفاق بیفتد. آوا‌ها و نما‌ها قدمت تاریخی و مذهبی دارند و در همین زمینه در بوشهر و با مشارکت مردم و بدون تشریفات شاهد برگزاری این بخش بودیم.

وی ادامه داد: توجه ویژه به ماندگاری آثار خروجی جشنواره مورد تاکید است که در راستای صحبت جانشین وزیر فرهنگ خروجی جشنواره در بخش‌های مختلف به‌طور عملی مورد استفاده قرار گیرد.

ساخت اثر برای امام رضا (ع) لطف حضرت رضا (ع) است

محمدحسین لطیفی دبیر اولین دوره جشنواره فیلم رضوان حضور در این جشنواره را باعث افتخار خواند و گفت: زیر چتر امام رضا (ع) کسب اعتبار می‌کنم، در جهانی که در راستای دین زدایی تلاش می‌کنند چه مکانی امن‌تر از مأمن امام رضا (ع).

وی ادامه داد: هدف، برگزاری بین‌المللی این جشنواره بود، اما به دلیل کمبود وقت این دوره داخلی برگزار شد و سال آینده این جشنواره در سطح بین‌المللی برگزار خواهد شد.

لطیفی گفت: ساخت اثر پیرامون شخصیت امام رضا (ع) لطف حضرت رضا (ع) است که امیدوارم شامل حال تمام هنرمندان شود.

وی با ارائه گزارشی از کارگاه‌های آموزشی که در بخش جنبی این جشنواره برگزار خواهد شد، گفت: خرج درآمد موقوفات در راه گسترش آثار فیلم سینمایی پیشنهادی است که جا دارد در این جلسه مطرح کنم تا به سمت ترویج اهداف دینی در آثار هنری و سینمایی حرکت کنیم.

در پایان جلسه مرتضی سعیدی زاده مدیر عامل بنیاد امام رضا (ع) هم به ارائه گزارشی پیرامون عملکرد بنیاد و جشنواره بیست و یکم امام رضا (ع) پرداخت.

تبادل نظر درباره رویکرد‌های آتی جشنواره و ارائه گزارشی از فعالیت‌های انجام‌شده از محور‌های مهم ارائه شده در این جلسه بود.

دیگر خبرها

  • میزبانی استان کرمان از ۴ شهید گمنام در سالروز شهادت امام ششم
  • برگزاری نخستین جشنواره "فیلم رضوان" نوآوری این دوره از جشنواره امام رضا (ع) است
  • برپایی بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی در ایران و کشور‌های جهان
  • جشن بزرگ «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام رضا علیه السلام برگزار می‌شود
  • کتاب «رازهای زیارت اربعین» روانه بازار نشر شد
  • مرحله استانی دومین جشنواره سرود فجر بسیج در بوشهر برگزار شد
  • اکسيري که قهرمانان را جاويدان مي کند
  • سلامتی و طولانی عمر در حکومت امام زمان(عج)
  • امت اسلام در کنار همدیگر به یک دشمن واحد توجه کنند
  • فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)